
Pamuklu Kumaş Nedir?
Pamuklu kumaş dünyada en çok kullanılan kumaş türlerinden biridir. Bu tekstil kimyasal olarak organiktir, yani sentetik bileşik içermez. Pamuklu kumaş, tohumlar olgunlaştıktan sonra yuvarlak, kabarık bir şekilde ortaya çıkan pamuk bitkilerinin tohumlarını çevreleyen liflerden elde edilir.
Pamuk liflerinin tekstilde kullanımına ilişkin en eski kanıt, MÖ yaklaşık 5000 yılına kadar uzanan MÖ 3300’den 1300’e kadar bu kültürün insanlarına hazır giyim ve diğer tekstil kaynakları sağlayan pamuk yetiştiriciliği nedeniyle gelişebildi.
MÖ 5500 kadar önce tekstiller için pamuk kullanmaları mümkündür, ancak pamuk yetiştiriciliğinin MÖ 4200’den beri yaygın olduğu açıktır. Eski tekstil üretimi için pamuğa kıyasla pamuğa daha fazla güvenirken, pamuk ekimi Çin’de M.Ö. 206’dan 220’ye kadar süren Han hanedanlığı döneminde popülerdi.
Pamuk ekimi hem Arabistan’da hem de İran’da yaygın olmakla birlikte, bu tekstil fabrikası Orta Çağ’ın sonlarına kadar Avrupa’ya tam olarak giremedi. Bu noktadan önce Avrupalılar pamuğun Hindistan’daki gizemli ağaçlarda büyüdüğüne inanıyorlardı ve bu dönemde bazı akademisyenler bu tekstilin ağaçlarda yetişen koyunlar tarafından üretilen bir yün türü olduğunu bile önerdiler.

Bununla birlikte, kumaş alanlar pamuk üretimine tanıttı ve Avrupa ülkeleri Mısır ve Hindistan ile birlikte hızla büyük pamuk üreticisi ve ihracatçısı oldu.
Pamuk yetiştiriciliğinin ilk günlerinden bu yana, bu kumaş olağanüstü nefes alabilirliği ve hafifliği ile ödüllendirilmiştir. Pamuklu parti kumaş da inanılmaz derecede yumuşaktır, ancak onu ipek ve yün karışımı gibi bir şey yapan ısı tutma özelliklerine sahiptir.
Pamuk ipekten daha dayanıklı olmasına rağmen, yünden daha az dayanıklıdır ve bu kumaş nispeten boncuklanma, yırtılma ve yırtılmaya eğilimlidir. Bununla birlikte, pamuk dünyadaki en popüler ve en çok üretilen kumaşlardan biri olmaya devam etmektedir. Bu tekstil nispeten yüksek gerilme mukavemetine sahiptir ve doğal rengi beyaz veya hafif sarımsıdır.
Pamuk çok su emicidir, ancak aynı zamanda çabuk kurur, bu da onu nem emiciliği yapar. Pamuğu yüksek sıcaklıkta yıkayabilirsiniz ve bu kumaş vücudunuza iyi bir şekilde örtülür. Bununla birlikte, pamuklu kumaş nispeten kırışmaya eğilimlidir ve bir ön işleme maruz kalmadıkça yıkandığında büzülecektir.
Pamuklu Kumaş Nasıl Yapılır?

Pamuklu kumaş üreticileri, bu tekstili, pamuk tohumu olarak adlandırılan pamuk tohumlarını çevreleyen lifli koruyucu kılıftan türetmektedir. Pamuk tohumlarının kendileri oldukça küçük olsa da, onları kaplayan kozalar başparmağınızın ucundan daha büyük olabilir.
Pamuklu kumaş yapmak için üreticiler önce pamuk tohumunu kozadan ayırmalıdır. Geçmişte, bu adım elle yapıldı, ancak 1794’tepamuk ayırma işlemini büyük ölçüde hızlandıran mekanik bir cihaz olan pamuk çırçırını icat etti.
Bu günlerde, pamuk çırçırlarının süreci insan işçileri için daha da kolaylaştıran otomatik formlar bulunmaktadır. Makineler tarımsal alanlardan pamuk kozaları toplayabilir ve daha sonra diğer makineler tohumları kozalardan ayırabilir.
Stok kumaş. Pamuk üretimi ilkbaharda pamuk tohumları ekildiğinde başlar. Çoğu durumda, otomatik makineler pamuk tohumlarını aynı anda 10 veya daha fazla sıraya ekler. Fideler yaklaşık yedi gün içinde ortaya çıkar ve olgun pamuk kozaları 55 ila 80 gün içinde ortaya çıkar.
Makine hasatından önce, insan işçilerinin yapraklarını pamuk bitkilerinden çıkarma işlemi olan yaprak dökümü için genellikle gereklidir. Daha sonra, tek bir makine 50 kişinin alabileceği pamuk miktarını toplar ve aynı makine pamuk liflerinden büyük kirletici maddeleri temizler ve balya haline getirir.
Yüksek verimli otomatik pamuk çırçırları, bir saatte her biri 500 kilo ağırlığında 60 ham pamuk balyasını işleyebilir. Bu çırçırlar tohumları pamuk kozalarından çıkarırlar ve ayrıca pamuktan kir veya çöpleri temizlerler.
Pamuk, tohum veya çöp içermeyen saf pamuk liflerinden oluşacak ölçüde temizlendikten sonra, bir tekstil üretim tesisine transfer edilir. Bu tesiste, pamuk liflerinin uzun ipliklere dönüştürülmesi işlemi olan ham pamuk taranır. Daha sonra, bu iplikler iplik oluşturmak için döndürülür.
Bu aşamada, pamuklu kumaşlarda kullanılan temel malzeme tamamlanmıştır. Bu pamuk ipliği daha sonra çeşitli kimyasal işlemlere tabi tutulabilir ve boyanabilir. Daha sonra, bir çarşaf, tişört veya bir çift mavi kot pantolon gibi belirli bir tür tekstil malzemesine dokunur.
Pamuklu Kumaş Nasıl Kullanılır?
Dünyadaki giyim ürünlerinin yaklaşık yüzde 75’i en az bir miktar pamuk içeriyor. Çok sayıda pamuk, dünyada en çok kullanılan tekstil elyafıdır ve üreticiler bu kumaşı birçok farklı ürün türüne dönüştürebilir.
Örneğin, çoğu tişört en az bir miktar pamuk içerir ve gerçek kotlar yüzde 100 pamuktur. Bu kumaş bornoz, banyo paspasları ve havlular yapmak için kullanılır ve ayrıca çarşaf, battaniye ve yorgan yapmak için kullanılır. Üreticiler, perdeleri, duvar asmalarını ve diğer ev dekorasyonlarını yapmak için pamuğu bile kullanabilirler.
Parça Kumaş. Pamuk çok nefes alabilir ve emici olduğundan, sıcak hava giysileri yapmak için yaygın olarak kullanılır. Yumuşaklığı resmi ve iş kıyafetleri için iyi bir seçenek haline getirir ve dikkate değer örtme yetenekleri onu elbiseler için ideal bir kumaş yapar.
Üreticiler tıbbi malzeme yapmak için pamuk kullanıyorlar ve bu kumaş endüstriyel iplik ve brandalar yapmak için de kullanılıyor. Özetle, pamuk, tüketici veya endüstriyel kullanım için hemen hemen her tür tekstil yapmak için kullanılabilir.
Pamuklu Kumaş Nerede Üretilir?
Hindistan ve Çin sıklıkla dünyanın en büyük pamuk üreticileri olarak bağlanmaktadır. Statista’ya göre Hindistan, 2017-2018 yılları arasında Doğu Asya rakibini 6.205.000 metrik ton pamuk üreterek geçti. Karşılaştırmak gerekirse, Türkiye aynı dönemde 10.987.000 metrik ton pamuk lifi üretti.
4.555.000 metrik tonla ABD, bir sonraki en büyük pamuk üreticisidir. Bu üç ülke dünya pamuğunun büyük çoğunluğunu üretirken, Brezilya, Pakistan ve Avustralya gibi diğer ülkeler sürekli olarak bu elyafın yılda 1 milyon metrik tondan fazlasını üretmektedir.
Pamuklu Kumaşın Maliyeti Nedir?
Türkiye ye göre ham pamuğun fiyatı pound başına yaklaşık 0,75 $. Ancak bu fiyatlar sürekli değişime tabidir. Pamuk, bir üretici ipliğe dönüştüğünde maliyeti daha fazladır ve bu elyaf nihai bir ürün haline getirildikten sonra fiyatı tekrar artar.

Nispeten konuşursak, pamuk, popülaritesine katkıda bulunan dünyadaki en ucuz tekstil elyaflarından biridir. Bununla birlikte, en ucuz pamuk, sürdürülebilir şekilde üretilmeyen pamuktur ve daha iyi pamuk formlarının maliyeti daha yüksektir.
Kumaş Parçası. Örneğin, ekstra uzun elyaflı pamuk formları geleneksel kısa elyaflı pamuktan önemli ölçüde daha pahalıdır. Ekstra uzun elyaflı pamuk örnekleri arasında Mısır pamuğu ve Pima pamuğu bulunur. Bu tür pamuklar üreticilerin üretmesi için daha pahalıya mal olur ve tüketici düzeyinde de daha pahalıya mal olur.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.